Bij meiden vanaf groep 5 verandert een heleboel. Vanaf 9 jaar wordt jouw kleine meisje ineens een grote meid met een eigen identiteit. Super leuk want je krijgt andere gesprekken, je herkent steeds meer van jezelf en van je partner (kan ook confronterend zijn hoor 😉), ze krijgen humor en oh zo fijn ze worden wat zelfstandiger (Vrijheid!!!) Maar ze zeggen wel eens kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen. Nu wil ik niet zeggen dat er gelijk hele grote zorgen komen. Een heleboel kinderen doorlopen deze veranderingen fluitend maar bij hoogsensitieve meiden kan het soms wel wat meer moeite kosten. Want wie ben ik in een groep? Dikke tranen als haar beste vriendin niet meer met haar wil spelen. En hoe zeg ik nou wat ik wil zonder ruzie te krijgen?
Ik heb een licentie voor het spel Schatgravers en voor het vervolg Schateiland expeditie. Wat maakt nou dat Schatgravers zo’n fijn spel is en wat kan het doen voor je dochter?
Schatgravers is een kaartspel met eigenschappen en opdrachten. Gedurende het spel kom je er achter waar je goed in bent en wat je eigenlijk nog wel graag wil leren. Het is een positief spel wat je met z’n tweeën of een groep kan spelen. Zo heb ik laatst met een meisje Schatgravers gespeeld. Zij had als wens meer voor mezelf opkomen. Op de schatkaartjes staan welke eigenschappen ze allemaal al goed kan. Zo verzamelde ze de eigenschappen:
– Eerlijk
– Behulpzaam
– rekening houden met anderen
– vrienden maken
Stuk voor stuk mooie eigenschappen waar ze veel mee kan doen. Door de opdrachten waarin ze meer bij zichzelf ging voelen, maakte ze ook iets duidelijk wat zij nou belangrijk vindt. Ook hebben we samen onderzocht wanneer ze deze talenten inzet en wanneer ze dat eigenlijk nog meer kan doen. Ze was helemaal verrast dat ze ze eigenlijk altijd in kan zetten en al heel veel doet. Wat mooi is dat ze aan het einde zei: Als ik een keer niet met mijn vriendin wil spelen omdat ik moe ben dan kan ik eigenlijk alle schatten inzetten want ik mag rustig zeggen dat ik iets anders wil doen (eerlijk, gevoelig) en dat ik de volgende keer graag weer met haar wil spelen. (vrienden maken). Ik weet wel dat ze het niet heel leuk vindt maar door toch met haar te spelen als ik moe ben, ben ik eigenlijk ook niet zo gezellig en hebben we snel ruzie. Dus eigenlijk is het voor ons allebei beter. (behulpzaam, rekening houden met anderen)
Merk jij dat jouw dochter ook moeite heeft met voor zichzelf opkomen? Praat dan veel met haar en geef haar mee wat rekening houden met anderen en voor jezelf opkomen betekent door voorbeelden uit de praktijk te bespreken.
Heb je toch het idee dat ze net wat meer hulp kan gebruiken. Ik kan zeker een spelletje Schatgravers met haar spelen. Wees welkom en laat mij weten waar je dochter tegen aanloopt dan bespreken we samen wat past.